Wat is EPDM dakbedekking?

Home » Blogs » Dakbedekking » Wat is EPDM dakbedekking?

Als u bezig bent met de bouw of verbouw van uw woning dan heeft u de afkorting EPDM vast al voorbij horen komen. Dit type dakbedekking is de afgelopen jaren dé standaard geworden voor daken in Nederland. En niet zonder reden natuurlijk. Maar wat is het nou precies? Dat leggen we u graag uit in deze blog.

Stevige en betrouwbare dakbedekking

EPDM is een type dakbedekking dat bekend staat om de hoge elasticiteit en de weerbaarheid tegen externe factoren zoals weersomstandigheden en vuur of vonken. Het bestaat uit een combinatie van de synthetische rubbers Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer, vandaar ook de afkorting EPDM. Door de elasticiteit en stevigheid van het materiaal is EPDM niet alleen erg geschikt en doeltreffend als dakbedekking, het is ook nog eens relatief eenvoudig aan te leggen. Er is namelijk geen laswerk voor nodig, u gebruikt enkel lijm en kit om het rubber op uw dak te plaatsen.

Veilig

We hoeven u natuurlijk niet uit te leggen dat het belangrijk is dat uw dak goed in elkaar zit. Gelukkig wordt er continu gewerkt aan nóg betere en nog veiliger dakbedekking. EPDM is daar een goed voorbeeld van. Als u namelijk het gecertificeerde en goedgekeurde EPDM LSFR-E materiaal gebruikt bent u niet alleen beschermd tegen lekkage, maar heeft u bovendien extra bescherming bij mogelijk brandgevaar. LSFR staat voor Low Slope Fire Retardant, wat wil zeggen dat het brand vertraagt of zelfs helemaal afstopt.

Een bijkomend voordeel van EPDM is dat het tot wel 50 jaar meegaat, u hoeft zich dus ook niet druk te maken om de vervanging ervan.

Twee typen EPDM

We benoemden hierboven al even het EPDM LSFR-E, maar er is ook nog een ander type EPDM: EPDM ST. Dit materiaal is niet geschikt om te gebruiken op dakbedekking op of rond uw huis. Wel wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld overkappingen. Dit type wordt daarnaast ook vaak gebruikt als EPDM vijverfolie. EPDM LSFR-E is dus wel goedgekeurd voor gebruik op of rond uw huis en wordt zelfs sterk aanbevolen. U kunt bij het bestellen van EPDM LSFR-E daarom ook een certificaat aanvragen waarmee u kunt aantonen dat uw dak veilig en brandvertragend is.

Ook voor andere doeleinden

EPDM wordt niet uitsluitend gebruikt voor dakbedekking. Het wordt ook veel toegepast als vijverfolie. Hiervoor wordt wel een iets andere variant gebruikt, in de dakbedekking zitten namelijk stoffen en materialen die goed zijn voor uw dak, maar wat minder goed zijn voor het leven in uw vijver. Het biedt daarnaast natuurlijk nog wel dezelfde stevigheid en elasticiteit die u gewend bent, wat het ook zo populair maakt voor vijvers. U hoeft zich namelijk niet druk te maken om barsten of scheuren in de folie, het gaat lang mee en het is gemakkelijk te plaatsen.

EPDM bestellen

Wilt u EPDM dakbedekking bestellen? Dan doet u dat natuurlijk bij EPDM-TIGT! Als u op werkdagen voor 13.00 uur bestelt, dan heeft u uw dakbedekking vaak de volgende werkdag al in huis. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met onze experts opnemen.

Vragen? Neem contact met ons op

De waardering van www.EPDM-TIGT.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 2466 reviews.